Index spotřebitelských cen pro sociální skupiny domácností - Pařízek, Šimon; Musil, Petr; Mazouch, Petr, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem a tvorbou nového experimentálního indexu spotřebitelských cen pro různě sociálně silné domácnosti, který by měl doplňovat indexy spotřebitelských cen vydávaných Českým statistickým úřadem. Tedy celkový index spotřebitelských cen, index pro domácnosti důchodců a index pro domácnosti v hlavním městě. V teoretické části se práce věnuje Indexní analýze, indexu spotřebitelských cen, metodice jeho tvorby a samotnému spotřebnímu koši ze kterého se index počítá. Praktická část práce se zabývá konstrukcí souboru experimentálních indexů spotřebitelských cen pro různé sociální skupiny domácností, které by měli přispět k lepšímu porozumění vývoje cenové hladiny a jejího dopadu na konkrétní skupiny obyvatel. V závěru je hodnocení významností těchto ukazatelů.
Vedoucí práce: Petr Musil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses