Vliv time managementu na akademický úspěch vysokoškoláků - Horáková, Lucie (2024)
Cílem této diplomové práce je prozkoumat vztah mezi time managementem a studijními výsledky, úrovní stresu a rozdíly mezi studenty prezenčního a kombinovaného studia. Diplomová práce využívá validovanou škálu Time Management Behavior Scale (TMBS). Prostřednictvím TMBS je zkoumán vliv na studijní výsledky a úroveň stresu u vysokoškolských studentů. Dotazníkové šetření bylo provedeno se 103 respondenty z bakalářských, magisterských a doktorských studijních programů v České republice. Práce využívala explorativní faktorovou analýzu, ze které byly extrahovány tři faktory explikující praktikování time managementu. Celkem bylo vytvořeno pět hierarchických regresních modelů, ze kterých pouze jeden byl signifikantní. Výsledky ukázaly, že time management významně snižuje úroveň prožívaného stresu z nedostatečné kontroly nad vlastním časem. Ačkoliv se nepodařilo prokázat přímý vliv time managementu na studijní výsledky, tak práce přináší zjištění, že time management má vliv pro zvýšení pocitu kontroly studentů nad svým časem. Pocit kontroly nad časem může být dále zkoumáno v oblasti duševního zdraví studentů se zaměřením na akademický stres.