Rozdíly v potřebách generací X, Y, Z v cestovním ruchu - Pošíková, Nikol; Janeček, Petr; Tejklová, Kristýna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá rozdíly v potřebách cestovního ruchu mezi třemi generacemi: X, Y a Z. Cílem této práce je identifikovat a analyzovat specifické požadavky a potřeby těchto generací, které ovlivňují jejich rozhodování při výběru turistických destinací, ubytování a dalších souvisejících služeb. Zároveň bylo cílem zjistit, jak se mezi sebou tyto požadavky liší a jestli jim dostupné služby vyhovují, případně co jim chybí. Praktická část práce je založena na kvalitativní analýze odpovědí zaslaných pomocí online dotazníků. Dotazník měl formát jedenácti otevřených otázek. Výsledky výzkumu ukázaly, že některé potřeby a preference mezi sebou všechny generace sdílí, ale jiné se odlišují. Důvody odlišností jsou různé životní styly, hodnoty a různé životní fáze. Generace X klade důraz na komfort a kvalitu služeb, zatímco generace Y preferuje cenovou dostupnost a atraktivitu destinací. Generace Z, nejmladší z analyzovaných skupin, se zaměřuje na finanční dostupnost. Porozumění rozdílům v potřebách a preferencích generací X, Y a Z je klíčové pro úspěšné oslovení potenciálních zákazníků a jejich uspokojení. Výsledky výzkumu mohou posloužit jako zdroj informací pro poskytovatele služeb cestovního ruchu nebo pro potenciální podnikatele, kteří teprve uvažují o vstupu na trh cestovního ruchu.
Vedoucí práce: Petr Janeček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses