Analýza komparace in-store komunikace v hypermarketech retailingových řetězců Albert a Kaufland a její vliv na nákupní chování - Kuděj, František; Postler, Milan, 1960-; Průša, Přemysl, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato práce se zabývá analýzou a komparací in-store komunikace v hypermarketech dvou retailingových řetězců Albert a Kaufland a jejím vlivem na nákupní chování zákazníků. Autor v ní definuje základní prvky in-store komunikace a její nástroje. Pojednává o jejích cílech a využití v praxi. Dále autor definuje další součásti komunikace v místě prodeje, definuje pojmy jako Merchandising, P.O.P. a P.O.S. Soustředí se také i na psychologickou stránku spotřebitele, na modely nákupního chování a na vjemy, které ovlivňují nákupní chování. Cílem práce je identifikovat a následně porovnat strategie in-store komunikace, které dané hypermarkety využívají a následně analyzovat jejich schopnost ovlivnit nákupní chování zákazníků. V empirické části autor vytvořil na SWOT analýzu pro oba hypermarkety a porovnal jejich in-store komunikační strategie. Výsledky kvantitativního výzkumu, který byl proveden pomocí dotazníkového šetření potvrdily, že in-store komunikace hraje významnou roli při ovlivňování rozhodnutí zákazníků a že zákazníci považují za klíčové aspekty při nákupním rozhodování reklamní akce a slevy, vizuální prezentaci produktů a umístění produktů v prodejnách.
Vedoucí práce: Milan Postler
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses