Vyhodnocení potenciálu brownfieldů pro vybudování kempingu v Jihočeském kraji - Dunayeva, Polina (2024)
Bakalářská práce se věnuje problematice brownfieldů a možnosti jejich revitalizace pro vybudování kempingu a rozvoj turismu v Jihočeském kraji. Práce si klade za cíl identifikovat kritéria ideální polohy kempu, která odpovídají současným trendům a požadavkům kempařů, a na základě těchto kritérií určit vhodnost vybrané opuštěné lokality pro výstavbu kempu v kontextu revitalizace brownfieldu. Dílčím cílem je analýza a profilace spotřebního chování kempařů. První dvě kapitoly práce se zabývají analýzou trendů a profilu kempařů v zahraničí s využitím empirických studií a analýzou nabídky českého trhu z hlediska kempů pomocí statistických údajů. Jelikož práce má za hlavní cíl zjistit potenciál brownfieldů pro vybudování kempingu v Jihočeském kraji, ve třetí kapitole se věnuje samotnému pojmu potenciál, a předmětem čtvrté kapitoly jsou brownfieldy, jejich typologie a problematika. Pomocí dotazníkového šetření a analýzy dat poskytnutých respondenty se dále podařilo sestavit nejen portrét typického kempaře, ale také nastavit řadu kritérií pro posouzení potenciálu brownfieldů v Jihočeském kraji. Většina kempařů uvedla, že považuje za nutnost umístění kempu u vody nebo v blízkosti lesa. Metodika zahrnovala práci s Národní databází brownfieldů a databází brownfieldů Jihočeského kraje, kterým se věnuje poslední kapitola. V databázích bylo identifikováno dvanáct opuštěných pozemků teoreticky vhodných pro turistické účely, z nichž čtyři brownfieldy byly vybrány pro podrobnější analýzu. Výsledkem je, že tři lokality mají vysoký potenciál pro výstavbu kempu v Jihočeském kraji v souladu s preferencemi kempařů. Tato práce může sloužit jako inspirace pro další výzkumníky a investory, kteří mají zájem o revitalizaci brownfieldů v kontextu kempingu.