Udržitelnost ve stravování : Analýza udržitelnosti školních jídelen ve městě Benešov - Hanibalová, Anna; Lukášová, Renata; Nencková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato diplomová práce analyzuje udržitelnost školních jídelen ve městě Benešov a stanovuje návrhy pro zkvalitnění současných udržitelných postupů. Dále se práce zaměřuje na pedagogy, kteří svými postoji k udržitelnosti mohou ovlivňovat vztah žáků k tématu. Benešov je členem Národní sítě Zdravých měst ČR a chápe udržitelnost jako jednu z neopomenutelných součástí rozvoje. Výběr tématu byl motivován zájmem vedení městského úřadu o posouzení současného stavu udržitelnosti místních školních jídelen. Teoretická část práce přibližuje roli školních jídelen v sektoru hospitality, vymezuje charakteristiky stravovacích zařízení, školních jídelen, a věnuje se konceptu udržitelnosti. Uvádí dopady provozu školních jídelen na pilíře udržitelnosti a představuje některé projekty zabývající se udržitelným stravováním. Praktická část zahrnuje kvalitativní výzkum v podobě rozhovorů vztahujících se k analýze současné úrovně udržitelnosti školních jídelen, a kvantitativní výzkum zpracovaný prostřednictvím dotazníku k určení postojů pedagogů k problematice. Výsledky výzkumu identifikovaly udržitelnost jako stěžejní téma, které je stranami zapojenými do procesu považováno za důležitou přidanou hodnotu školních jídelen. Navrhovaná doporučení rozdělená do ekonomického, environmentálního a sociálního pilíře mimo jiné zahrnují edukační projekty pro žáky, pravidelnou komunikaci a spolupráci mezi zainteresovanými stranami a stanovení udržitelných cílů. Z analýzy dotazníkového šetření vyplynulo, že ačkoliv se udržitelnost do výuky příliš nepromítá, pozitivní vztah učitele k udržitelnosti předznamenává zvýšený zájem o edukaci žáků v tomto směru a zahrnutí tématu do výuky. Klíčová je v tomto ohledu spolupráce mezi školou a školní jídelnou. Práce nabízí komplexní
Vedoucí práce: Renata Lukášová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses