Dopady zaměstnávání těhotných, kojících a žen po porodu na zaměstnavatele - Lukáčová, Lenka (2024)
Tato diplomová práce se zabývá pracovněprávními dopady zaměstnávání těhotných kojících a žen po porodu na zaměstnavatele. Hlavním cílem práce je poskytnout ucelený pohled na tuto problematiku z pohledu právní úpravy a navrhnout, jak by zaměstnavatelé mohli více podporovat a zapojovat ženy do práce v průběhu mateřské a rodičovské dovolené, pokud pracovat chtějí. V práci je nejdříve popsána právní úprava ČR související s tématem práce. Tedy právní úprava zaměstnávání těhotných a kojících žen a právní úprava mateřské, otcovské a rodičovské dovolené. Dále je popsána novela zákoníku práce, která ovlivňuje instituty, které mohou být využívány pro zaměstnávání žen na mateřské a rodičovské dovolené a jsou identifikovány flexibilní formy zaměstnávání. Ve třetí kapitole práce srovnává délku mateřské a rodičovské dovolené v jiných zemích EU a také se v těchto zemích zaměří na flexibilní formy zaměstnávání. Ve čtvrté kapitole autorka práce představí návrhy de lege ferenda a doporučení pro podnikatelskou praxi.