Tradice a současnost česko-dánských vztahů - Tkačenko, Vladislav (2024)
Tato diplomová práce se zabývá komplexní analýzou a komparací česko-dánských vztahů z historické a současné perspektivy, s důrazem na teorii malého státu v mezinárodních vztazích. Studie sleduje genezi vzájemných vztahů od středověku až po současnost, identifikuje klíčové historické milníky a analyzuje různé aspekty zahraniční politiky obou zemí. V moderní části se zaměřuje na politickou, ekonomickou a kulturní dimenzi vztahů, včetně společné reakce na aktuální mezinárodní výzvy, jako je ruská invaze na Ukrajinu. Výzkum zdůrazňuje důležitost historických vazeb a současné spolupráce v rámci Evropské unie a NATO. Dále se práce věnuje potenciálním oblastem pro další zkoumání, jako jsou kulturní a ekonomická spolupráce, vzájemný obchod a investiční příležitosti, a navrhuje možné scénáře budoucí spolupráce založené na pevných historických základech a sdílených prioritách v zahraniční politice.