Cesta k inteligentnímu a udržitelnému rozvoji města Brna v kontextu Smart City - Deliu, Sofie; Halík, Jaroslav, 1961-; Juriš, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Cílem této diplomové práce je výzkum vnímání a postojů obyvatel města Brna vůči konceptu Smart City a jeho implementaci. Hlavním cílem je zjistit povědomí občanů o iniciativách města Brna, jako je strategie Brno 2050, a jejich názory na konkrétní vybrané projekty Smart City. Dílčím cílem je identifikace jejich očekávání od města, zkoumání možných rizik spojených s tímto konceptem a vyhodnocení úrovně participace obyvatel. Úvodní část práce se věnuje definici pojmu Smart City, jeho vývojem v EU a postavením České republiky v tomto kontextu. Dále jsou rozebrány jednotlivé pilíře Smart City, jako jsou chytrá správa, chytrá ekonomika, chytré žití, chytrá mobilita, chytré prostředí a chytří lidé. Následuje podrobná analýza strategie Smart City Brno 2050 a klíčových projektů města, včetně chytré čtvrti Špitálka, Brněnského centra pro materiálové využívání odpadu a iniciativ akciové společnosti Brněnské komunikace, přičemž autorka pracovala se sekundárními daty. Kvantitativní výzkum formou dotazníkového šetření umožnil statistické vyhodnocení výzkumných otázek. Výsledky výzkumu ukazují, že většina respondentů není dostatečně informována o iniciativách města Brna a nevnímá Brno jako chytré město. Rovněž byl zaznamenán vysoký nesouhlas s realizací projektů Vozovny Pisárky a lanovka do Kampusu. Na základě těchto a dalších zjištění autorka v závěru formulovala doporučení, která jsou přínosná pro statutární město Brno a jeho správní orgány, jakož i pro společnosti, ve kterých má město Brno rozhodovací práva.
Vedoucí práce: Jaroslav Halík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses