Dopad Brexitu na export piva do Velké Británie - Kociánová, Lucie (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá dopadem Brexitu na export piva z České republiky do Velké Británie. Toho je docíleno pomocí vyhodnocení podmínek, které vyplývají z Dohody o obchodu a spolupráci, dalších změn vzniklých v důsledku Brexitu, a analýzou dat o obchodních operacích s pivem. Teoretická část se zaměřuje na průběh Brexitu, uzavřenou dohodu a dopady Brexitu na obchod. Dále se práce věnuje pivovarnickému průmyslu a aktuální situaci na světovém trhu s pivem, stejně jako českému a britskému pivovarnictví. Praktická část pak analyzuje data o exportu a importu piva, porovnává situaci s ostatními významnými exportéry a zkoumá další faktory ovlivňující obchodní toky. Na závěr je provedena SWOT analýza, která posuzuje silné a slabé stránky, příležitosti a hrozby, kterým čelí čeští exportéři po Brexitu.