Návrh dalšího rozvoje e-learning platformy, se zaměřením na motivaci uživatelů při učení programování - Kuular, Saiana (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou ukončení studia uživatelů e-learningových platforem z hlediska motivace. S rostoucím počtem nabízených vzdělávacích online kurzů roste poptávka po programování. Kurzy lákají lidi s různou úrovní znalostí a motivací. Je důležité věnovat pozornost motivaci uživatelů a prozkoumat způsoby, jak ji zlepšit, aby bylo zajištěno dlouhodobé, systematické a efektivní učení. Platforma Hyperskill, na které je studie založena, má dobrou návštěvnost webu, ale většina uživatelů po registraci nepokračuje v učení na platformě. Na základě dat poskytnutých platformou byla provedena analýza chování uživatelů, kteří odešli a zůstali první den po registraci na platformě. Motivace je důležitou složkou pro dlouhodobé a efektivní učení. Jako měřítko motivace uživatelů je vybrán Kellerův motivační model, který se skládá z prvků jako pozornost, relevance, důvěra a spokojenost. Na základě tohoto modelu byl proveden průzkum a rozhovory s uživateli, kteří přestali platformu používat, a s členem týmu platformy. Tato práce poskytuje návrhy na další kroky platformy ke zlepšení míry retence uživatelů na základě analyzovaných dat.