Vzdelávací systém v Egypte s dôrazom na primárne a sekundárne vzdelávanie - Kolpák, Adam (2024)
Diplomová práca sa zaoberá vzdelávacím systémom v Egypte, pričom kladie dôraz na primárne a sekundárne školstvo. Egypt, ako krajina s bohatou históriou a kultúrou, prechádza v poslednom desaťročí významnými sociálnymi a ekonomickými zmenami, ktoré výrazne ovplyvňujú aj jeho vzdelávací systém. Cieľom tejto diplomovej práce je identifikovať a zhodnotiť silné a slabé stránky, príležitosti a hrozby, ktorým čelí vzdelávací systém v modernej Egyptskej arabskej republike, pričom sa zohľadní historický vývoj, sociálne a ekonomické špecifiká na primárnej a sekundárnej úrovni. Pri dosahovaní tohto cieľa sme využili Analýzu SWOT. Egyptský vzdelávací systém disponuje slabinami vo forme preplnených tried, nerovnomerného prístupu k vzdelávaniu, nedostatočného financovania školstva a centralizáciou moci. Tieto slabiny sa odzrkadľujú v nedostatočných výsledkoch v medzinárodných testovaniach žiakov. Silnou stránkou však je povinná školská dochádzka, ktorá je definovaná Ústavou a rast miery gramotnosti. Vláda však má možnosť využiť moderné technológie alebo medzinárodnú pomoc na dosiahnutie svojich cieľov v oblasti vzdelávania, zároveň však musí byť obozretná v prípade prudkého rastu populácie či dôsledkov po pandémii COVID-19, ktoré by mohli mať vplyv na už aj tak vysokú mieru nezamestnanosti mladých v Egypte.