Optimalizace akciového portfolia pomocí metod vícekriteriálního rozhodování - Huterová, Tereza; Borovička, Adam; Neugebauer, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Diplomová práce se zabývá optimalizací portfolia pomocí dvoufázové metody. Cílem práce je sestavit akciové portfolio za využití metod vícekriteriálního rozhodování se zaměřením zejména na předvýběr efektivních investičních instrumentů. Teoretická část práce objasňuje základní principy finančního trhu a přináší představení metod vícekriteriálního rozhodování. Dále jsou prezentovány různé přístupy využívané pro optimalizaci portfolia pomocí vícekriteriálních metod. Tato část poskytuje vhled do teoretických základů a metodologie, které jsou jádrem pro praktickou aplikaci. Praktická část diplomové práce přináší aplikaci dvoufázové metody na dataset obsahující 1375 titulů akciového amerického trhu. V první fázi optimalizace portfolia jsou využívány metody vícekriteriálního hodnocení variant pro výběr efektivních investičních instrumentů pro tři teoretické investory s rozdílným postojem k riziku, konkrétně se jedná o metody TOPSIS, TOPSIS-sort-B a ELECTRE I. Druhá fáze přináší výsledná portfolia pro zmíněné teoretické investory na základě aplikace modelu lexikografického cílového programování. Sestavená portfolia jsou srovnávána s benchmarkem, kterým je tržní index S&P500. Výsledky práce mluví ve prospěch metody TOSPSIS-sort-B, která přináší obecně nejlepší výsledky ze všech sestavených portfolií při porovnání jejich výkonnosti v roce 2023. Práce představuje možný návod využití dvoufázové metody v oblasti investičního rozhodování a ukazuje důležitost vhodné volby efektivních instrumentů při optimalizaci portfolia.
Vedoucí práce: Adam Borovička
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses