Návrh a implementace automatizace workflow ve středně velkém podniku - Šlégr, Martin; Stanovská, Iva; Fisher, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato práce se zabývá tématem pilotního projektu implementace a provozu robotické procesní automatizace (RPA) v prostředí mezinárodní firmy za účelem snížení manuální práce, nákladů a zlepšení kvality a rychlosti zpracování dat. Cílem práce bylo navrhnout řešení procesní automatizace ve dvou odděleních s ohledem na stanovené požadavky. Na základě rešerše dostupných zdrojů bylo nejdříve představeno téma optimalizace procesů ve firmách a zakomponování RPA do hierarchie nadřazených konceptů. Zároveň byl shrnut aktuální stav tohoto softwarového nástroje včetně zhodnocení potenciálních předností a nevýhod plynoucí z jeho využití. Také byl přiblížen systematický framework doplněný o best practice pro efektivní projektové řízení a provoz bez ohledu na velikost podniku. Následně byla objasněna výchozí situace ve vybrané společnosti a navržen způsob řešení automatizace při daných interních podmínkách a stanovených požadavcích. Za využití modulárního přístupu bylo přes nástroj Power Automate vyvinuto 49 procesů spolu se systémem sledování a provozu RPA pro dvě cílová oddělení. Celkem bylo ve třech sledovaných pololetích spuštěno více jak 11 tisíc toků s průměrnou úspěšností 97,2 % a odhadovanou úsporou času přesahující 1300 hodin. Zároveň došlo k redukci manuální práce u vybraných procesů především díky automatizaci interakce s interními systémy, včetně urychlení nahrávání a kvality dat do interní databáze při utilizaci stávajícího ETL nástroje. Výstup projektu byl přijat ze strany vedení společnosti i zaměstnanců a má potenciál se dále rozvíjet.
Vedoucí práce: Iva Stanovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses