Práce na dálku ve Škoda Auto a.s. před COVIDem, během COVIDu a po něm - Macák, Jaromír; Sudzina, František; Marek, Botek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Diplomová práce se soustřeďuje na prostředí mladoboleslavské společnosti Škoda Auto a.s., jež je největším výrobcem automobilů v České republice a zároveň jednou z nejstarších automobilek na světě. Také se jedná o jednoho z největších zaměstnavatelů u nás s další výrobou automobilů v zahraničních závodech v Indii, Číně a Kazachstánu. Hlavním cílem této práce je najít optimální počet dnů práce na dálku v IT oddělení společnosti. Před příchodem onemocnění COVID-19 na začátku roku 2020 byla zavedena okrajově v počtu několika dní v měsíci. S příchodem COVID-19 se z jejího minimálního zavedení z ničeho nic stalo nařízení a došlo k jejímu aplikování až v počtu všech pracovních dní v měsíci. Nyní v roce 2024, kdy už COVID-19 není hlavním tématem médií a celé české populace, se některé společnosti vrací k vyžadovaní fyzické přítomnosti na pracovištích včetně Škoda Auto a.s. a zároveň velké množství zaměstnanců začalo brát práci na dálku jako standard ve světě IT a zpět do kanceláří se nechtějí vracet nechtějí. V první části práce je uvedena analýza práce na dálku ve společnosti od dob, kdy se začala zavádět až po současnost. Dále je věnována problematice vhodnosti práce na dálku ve vztahu k povaze pracovní náplně zaměstnance, osobnostním vlastnostem zaměstnance pracujícího vzdáleně, používaným nástrojům umožňujícím vzdálenou práci, nástrojům pro evidenci vykonané práce, ale také tomu, jak zaměstnavatelé mohou podpořit své zaměstnance v práci na dálku. Také jsou zde uvedeny trendy a zkušenosti s prací na dálku během COVIDu publikované ve světě. V další části se práce věnuje dotazníkovému šetření mezi zaměstnanci IT oblasti ve společnosti a vyvozováním souvislostí mezi jednotlivými otázkami. Z položených otázek je taktéž možno
Všechny nasbírané informace jsou zanalyzovány a jsou z nich vyvozeny závěry, které vedou na doporučení správného nastavení práce na dálku ve společnosti, aby zůstala konkurenceschopná na trhu práce.
Vedoucí práce: František Sudzina
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses