rehľad metód používaných v business analýze a ich spracovanie do konceptuálního modelu - Pavlíková, Lucia; Řepa, Václav, 1958-; Svatoš, Oleg; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Táto diplomová práca sa zameriava na prehľad metód používaných v oblasti business analýzy a ich spracovanie do konceptuálneho modelu. Hlavným cieľom je analyzovať rámec BABOK (A Guide to the Business Analysis Body of Knowledge) prostredníctvom konceptuálneho modelovania a syntetizovať jednotlivé techniky do uceleného vizuálneho rámca. Pri tvorbe modelu bol použitý ontologicky založený jazyk OntoUML, ktorý umožňuje presné a zrozumiteľné zachytenie vzťahov medzi entitami a procesmi. Výsledky potvrdzujú praktickú využiteľnosť konceptuálneho modelu ako účinného nástroja na podporu komunikácie a identifikáciu nezrovnalostí v rámci BABOK. Identifikované nezrovnalosti poukazujú na možnosti jeho vylepšenia. Okrem toho bol rámec BABOK porovnaný s metodikou MMABP, čím bol získaný hlbší prehľad o silných a slabých stránkach tohto prístupu a jeho potenciáli pri riešení komplexných problémov v oblasti business analýzy.
Vedoucí práce: Václav Řepa
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses