Rámec pre zavádzanie DevSecOps vo veľmi malých entitách - Repka, Samuel (2024)
Táto diplomová práca sa zaoberá témou návrhu rámca pre zavedenie DevSecOps vo veľmi malých entitách. Hlavnou metódou, ktorá zastrešuje celú túto prácu, je Design Science Research (DSR). Jednotlivé časti tejto metódy boli realizované pomocou ďalších výskumných metód. Na začiatku práce sú predstavené témy DevOps a DevSecOps. Sú popísané definície daných pojmov a tiež koncepty, na ktorých sú postavené. Tiež sú vysvetlené aj základné pojmy, ktoré súvisia práve s DevOps a DevSecOps. Okrem toho sú popísané definície pojmov rámec a tiež veľmi malá entita. Pre rešerš literatúry bola použitá metóda Multivocal Literature Review (MLR), v rámci ktorej bolo zmapované poznanie danej témy. Pre tieto potreby boli vytvorené dve výskumné otázky, tie poskytujú syntézu literatúry, ktorá sa témou tejto diplomovej práce zaoberá. Samotný rámec, teda artefakt, bol vytváraný pomocou metódy Double Diamond. Ten je rozdelený do deviatich častí a bol vytvorený na základe výsledkov rešerše a syntézy literatúry. Testovanie bolo vykonané pomocou tzv. panelu expertov. Jednalo sa o polo-štruktúrované rozhovorov, kde odborníci na DevOps alebo DevSecOps poskytli spätnú väzbu na daný rámec.