Návrh koncepce výuky využívání paralelismu v jazyku Python - Salavec, Jakub; Pecinovský, Rudolf, 1954-; Suchan, Vladimír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tématem této diplomové práce je navržení koncepce výuky pro výuku souběžně prováděných operací v jazyku Python. Součástí standardní knihovny jazyka Python jsou tři moduly umožňující programování souběžně prováděných operací – threading, multiprocessing a asyncio. Na českých veřejných vysokých školách poskytujících vzdělání v oboru informačních technologií není vyučován žádný kurz zaměřený na výuku souběžně prováděných operací a paralelismu v jazyku Python, a pouze v rámci jednoho vyučovaného předmětu jsou zmíněny všechny tři moduly standardní knihovny. Hlavním cílem této práce je návrh koncepce výuky skládající se z osnovy a demonstračních příkladů, která usnadní proces implementace výuky problematiky souběžně prováděných operací v jazyku Python. Koncepce je převážně cílena na Vysokou školu ekonomickou v Praze, ale během fáze ověření výstupů nebyla získána žádná data ukazující na sníženou efektivitu této koncepce na studenty jiných vysokých škol. Pomocí rešerše literatury byly analyzovány možnosti jazyka Python týkající se souběžně prováděných operací a paralelismu. Metodou systematic mapping study byla provedena analýza současného stavu výuky problematiky této práce za využití zveřejňovaných sylabů předmětů. Na základě těchto dvou analýz byla definována východiska pro tvorbu koncepce výuky. Byla navržena osnova obsahující vícevláknový přístup, multiprocessing i asynchronní programování. Důraz je kladen na pochopení základních principů souběžně prováděných operací, paralelismu a odlišností jazyka Python způsobených Global Interpreter Lockem. Pro podpoření této osnovy bylo navrženo celkem 22 demonstračních příkladů. Tyto příklady, je-li to možné, využívají knihovnu robotů Karel, která je v současné době používána pro demonstrační přík
Koncepce byla následně ověřena na 8 studentech formou pre-assessment a post-assessment dotazníků ve formě testu znalostí dané problematiky. Přednáška dle navržené osnovy s využitím demonstračních příkladů byla realizována mezi těmito dotazníky. Každá testová otázka byla ohodnocena maximálně jedním bodem. Průměrné zlepšení respondentů bylo ve výši 0,5 bodu na otázku. Na závěr jsou diskutovány možné úpravy koncepce, které mohou vést k předání více znalostí studentům.
Vedoucí práce: Rudolf Pecinovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses