Etické aspekty vývoje a užití umělé inteligence - Růžička, Vojtěch; Černý, Jan; Molnár, Zdeněk, 1939-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Technologie umělé inteligence (AI) zaznamenala v posledních letech novou vlnu popularity. Posun v oblasti generativní AI a velkých jazykových modelů (LLM) přináší nové možnosti, zvyšuje lidskou efektivitu a mění celá odvětví. AI rychle proniká do všech aspektů našeho života a posouvá propojení člověka a stroje na novou úroveň. Její rychlý vzestup, ale přináší také nové technické, ekonomické, a především etické výzvy, díky jejímu širokému vlivu na jednotlivce a celou společnost. AI vyvolává obavy z pohledu soukromí, diskriminace, předsudků, bezpečnosti, transparentnosti nebo odpovědnosti. Hlavním cílem této diplomové práce je identifikace, analýza a diskurz týkající se klíčových etických otázek a dilemat spojených s AI a jejím využitím s cílem přispět k širšímu porozumění a uvědomění si potřeby etické reflexe v této oblasti. Teoretická část práce je věnována rozboru historického a technologického kontextu, vztahu AI a etiky, a podrobné diskusi stěžejních etických dilemat spjatých s adopcí AI. Na základě získaných poznatků je sestaven set kritických otázek s cílem otestovat reakce generativní AI v rozličných situacích, které mohou přinášet obavy z pohledu etiky. Celkově je testu podrobeno 10 předních LLM. Diskuse výsledků ukázala, že některé odpovědi vzbuzují obavy z pohledu morální vyspělosti, generalizace nebo zcela chybných výsledků. Testování potvrdilo neustálou potřebu lidského úsudku, důležitost kritického myšlení a nepostradatelnost pokračujícího výzkumu.
Vedoucí práce: Jan Černý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses