Analýza a ochrana před sociálním inženýrstvím ve vybrané společnosti - Bonaventura, Jan (2025)
Práce je rozdělena na praktickou a teoretickou část, kde praktická část zpracovávaná metodou literární rešerše poskytuje pohled na sociální inženýrství a kybernetické útoky. Cílem teoretické části je poskytnout komplexní pohled na problematiku sociálního inženýrství a shrnout aktuální stav tohoto odvětví, který poskytuje kontext pro praktickou část. Popisuje, jakým způsobem spolu tyto pojmy souvisí a jak jejich kombinace ohrožuje současné společnosti a jednotlivce. Dále je v práci popsán vývoj sociálního inženýrství a kybernetických hrozeb o jejich počátku až do současnosti, včetně analýzy historických významných útoků v tomto odvětví. Velká část je věnovaná právě zmíněným metodám a hrozbám, které představují pro dnešní společnost, a jak s nimi lze vypořádat, včetně identifikování aktuálních trendů a budoucích výzev. V neposlední řadě jsou zmíněné legislativní a normativní aspekty kybernetické bezpečnosti z hlediska ČR a EU. Cílem praktické části a hlavním cílem diplomové práce je analýza rizik reálné společnosti z hlediska IT a kybernetické bezpečnosti s důrazem na nalezení slabých míst s poskytnutí konkrétních kroků implementace. Metoda praktické části spočívala v provedení série rozhovorů se zaměstnanci firmy, především pak zaměstnanci IT oddělení společnosti, za účelem získání relevantních informací potřebných k poznání aktuálního stavu bezpečnosti IT společnosti a následného provedení analýzy.