Knihovna komponent pro dynamicky generované webové formuláře pomocí JSON schémat - Nývlt, Tomáš (2024)
Tato diplomová práce prezentuje vývoj knihovny komponent určené pro vytváření dynamicky generovaných webových formulářů s využitím JSON-schémat. S rostoucím přechodem služeb do online prostředí se zvyšuje potřeba efektivních a uživatelsky přívětivých webových formulářů, které jsou schopny dynamicky reagovat na vstupy uživatelů a systémové požadavky. Tradiční metody tvorby webových formulářů bývají často příliš rigidní, což je činí nevhodnými pro flexibilní a na uživatele zaměřená rozhraní vyžadovaná v dnešním digitální světě. Navrhovaná knihovna si klade za cíl řešit tyto výzvy oddělením logiky zobrazení od funkcionality, což umožňuje dynamické reakce na interakce uživatelů bez nutnosti opětovného načítání nebo skriptování ze strany vývojářů. Tento přístup nejenže zlepšuje uživatelský zážitek poskytováním okamžité zpětné vazby a aktualizací, ale také zjednodušuje údržbu a modifikaci formulářů. Metodologie použitá v práci zahrnovala analýzu současných technologií webových formulářů, identifikaci potřeb uživatelů prostřednictvím rozhovorů se zainteresovanými stranami a aplikaci zjištění pro vývoj sady opakovaně použitelných komponent. Tyto komponenty byly testovány v reálných scénářích, aby se ověřila jejich funkčnost a upravilo uživatelské rozhraní na základě zpětné vazby. Výsledkem je knihovna, která podporuje rychlé nasazení přizpůsobitelných a responzivních webových formulářů. Tato práce přispívá do oblasti webového vývoje ukázkou toho, jak lze strukturovaná schémata využít pro zefektivnění tvorby a správy webových formulářů, což umožňuje organizacím rychleji reagovat na potřeby uživatelů a změny na trhu.