Měření datové kvality v interní znalostní bází pomocí reportingu - Pudl, Miroslav; Novotný, Ota, 1971-; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Hlavním cílem této diplomové práce je reportování stavu datové kvality ve znalostní bázi. Jedná se o znalostní bázi, jež se nachází v nadnárodním podniku a uchovává důležité informace o projektech a zaměstnancích. Dále pak navrhnout a implementovat reportingové řešení, vymezit metriky a vytvořit bodovací systém. K dosažení stanoveného hlavního cíle a vedlejších cílů byla v rámci práce prováděna literární rešerše za účelem proniknutí do tématu znalostního managementu, znalostních bází, datové kvality a propojení těchto oblastí pro vytvoření uceleného pohledu na problematiku datové kvality ve znalostních bází. Před vymezením požadavků na datovou kvalitu a reportingové řešení bylo prostředí znalostní báze popsáno pro snazší pochopení potřeb. Poté proběhlo samotné vymezení požadavků, popsání bodovacího systému a metrik. Následně byla popsána architektura datového skladu, ETL pump a propojení s Power BI. V rámci této architektury byla popsána i zdrojová databáze a dále pak jednotlivé tabulky datového skladu. V neposlední řadě proběhlo vytváření dashboardů v Power BI. Nakonec proběhlo vyhodnocení jak samotného reportingového řešení, tak i výsledků z něj, tedy posouzení datové kvality ve znalostní bázi. Přínosem celé práce tedy bylo vytvořené reportingové řešení pro sledování datové kvality v podnikovém systému znalostní báze. Toto řešení je nadále využíváno pro monitoring.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business intelligence [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses