Mobilní aplikace pro podporu praxe mindfulness : Indikátory stresu a angažovanost uživatelů - Slavev, Michael; Doležel, Michal; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Diplomová práce se zabývá návrhem a vývojem open-source mobilní aplikace MindApp pro podporu praxe mindfulness se zaměřením na vyhodnocení indikátorů stresu a zvýšení angažovanosti uživatelů. Návrh a vývoj probíhal v souladu s principy User-centered design a metodikou Lean Startup. Pro dokumentaci projektu byla použita metodika Metodika pro malé softwarové projekty (MMSP). Celkem bylo provedeno vývojových 12 iterací, přičemž v poslední iteraci byla aplikace ověřena s 8 participanty. Nejprve byly popsány a porovnány existující řešení, na základě kterých byly definovány funkcionální a nefunkcionální požadavky. Následoval návrh uživatelského rozhraní a architektury aplikace. Dále byla provedena implementace aplikace MindApp v programovacím jazyce Swift s využití frameworků SwiftUI a UIkit. V neposlední řadě bylo provedeno testování aplikace a ověření použitelnosti pomocí standardizovaného dotazníku CSUQ. Výsledkem práce je funkční open-source mobilní aplikace MindApp pro operační systém iOS dostupná zdarma v českém i anglickém jazyce, která podporuje uživatele v praxi mindfulness.
Vedoucí práce: Michal Doležel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses