Produktová fotografie s využitím generativní umělé inteligence - Mai, Quang Tien; Krsek, Libor, 1979-; Bačák, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato práce poskytuje profesionálům i nadšeným amatérům v oblasti produktové fotografie teoretické podklady k tvorbě komplexních reklamních vizuálů, které sestávají z fotografie reálného produktu zasazené do generované scény, s cílem minimalizovat práci a náklady spojené se set designem za pomoci generativní umělé inteligence. Díky nízkorozpočtové povaze tohoto postupu je pro fotografy možné cílit i na menší firmy, které tyto služby pro svou propagaci poptávají, ale nedisponují dostatečně velkým rozpočtem k pokrytí nákladné produkce. Zároveň se předpokládá, že výrobek takové firmy není natolik známý, aby bylo pro AI možné jej věrohodně vygenerovat, a základ vizuálu tak musí tvořit profesionálně nafocený produkt. Stále je proto v procesu tvorby nepostradatelný přínos fotografa, jehož práce není zcela nahraditelná umělou inteligencí. V teoretické části je popsána stručná historie generativní umělé inteligence a princip práce s programem Midjourney. Dále jsou rozebírána práva duševního vlastnictví v České republice a jejich odlišnosti ve vztahu ke klasické a generované fotografii. V závěru nabízí práce výčet doporučených postupů pro komerční využití výstupů vygenerovaných umělou inteligencí v souladu s platnými právními předpisy. V praktické části je na reálném klientském briefu demonstrován pracovní postup při zpracovávání podobného zadání, od příprav až po postprodukci. Výstupem je ucelený reklamní vizuál připravený pro nasazení do produktové kampaně. V závěru jsou vyčísleny náklady k tvorbě tohoto výstupu, které jsou následně srovnány s náklady na produkci identického briefu s využitím služeb set designera.
Vedoucí práce: Libor Krsek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses