Citlivost kompromisní varianty na změnu vah ve vybraných metodách vícekriteriálního hodnocení variant - Kolařík, Ondřej; Sekničková, Jana; Kuncová, Martina, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu citlivosti kompromisní varianty na změnu vah ve vybraných metodách vícekriteriálního hodnocení variant (VHV), konkrétně metody váženého součtu (WSA) a metody bazické varianty (SAW). Hlavním cílem je zkoumat, jak změny vah kritérií ovlivňují výsledky a výsledné pořadí hodnocených variant. K dosažení tohoto cíle byla v prostředí MS Excel s využitím jazyka VBA vytvořena aplikace, která umožňuje analyzovat citlivost výsledků na změny vstupních parametrů vah. Práce zahrnuje teoretický úvod k vícekriteriálnímu rozhodování, podrobný popis použitých metod a analýzu dat získaných pomocí testování aplikace. Součástí je také přehled výsledků, které ukazují, jak různé nastavení vah může ovlivnit konečné rozhodnutí. Důraz je kladen na praktické využití vytvořené aplikace která přispívá k usnadnění rozhodovacího procesu, a zároveň k lepšímu porozumění důležitosti vah kritérií ve vícekriteriálním hodnocení.
Vedoucí práce: Jana Sekničková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses