Analýza bytové výstavby ve vybraném kraji ČR - Vu, Van Hieu (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na dvě hypotézy: zda dochází k vyšší koncentraci bytové výstavby v krajích s většími městy, konkrétně v Hlavním městě Praha, Jihomoravském kraji (Brno) a Moravskoslezském kraji (Ostrava), a jaký vliv mají ekonomické šoky na aktivitu bytové výstavby. K analýze používáme analýzu pomocí grafů, míry dynamiky a popisné charakteristiky, řetězový index, vlastně vybrané statistiky, metody dekompozice časových řad a intervenční analýzy. Pracujeme se zahájených a dokončených byty ve ročních a čtvrtletních intervalech poskytnuté ČSÚ. Výsledky analýz ukazují, že v krajích s velkými městy, je skutečně vyšší koncentrace bytové výstavby. Zároveň z výsledků zjišťujeme, že ekonomické šoky, světová hypoteční krize v roce 2008 a pandemie koronavirus, neměly statisticky významný vliv na dokončování bytů, a proto nepotvrzujeme hypotézu vlivu ekonomických šoku na dokončování bytů. Ale pozorujeme vliv na zahajování bytů, proto potvrzujeme hypotézu o vlivu ekonomických krizí na zahajování bytů.