Řešení vybraných úloh rekreační matematiky pomocí optimalizačních modelů - Potěšilová, Katka; Jablonský, Josef, 1955-; Vávra, Vojtěch; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na řešení tří vybraných úloh rekreační matematiky pomocí optimalizačních modelů. V práci jsou představeny úlohy Sudoku, NineFind a Kakuro puzzle. Jejich řešení je formulováno prostřednictvím matematického modelu celočíselného lineárního programování. Úvod do problematiky celočíselného programování nabízí teoretická část práce. Funkčnost matematických modelů je testována v rámci výpočetních experimentů v prostředí Xpress IVE v rámci softwaru FICO Xpress. U každé ze tří úloh je dostupný popsaný kód pro řešení jednoho příkladového zadání. Řešení bylo nalezeno pro všechny úlohy. Experimenty tak ukázaly, že se jedná o efektivní metodu pro řešení těchto úloh. Kód je možné implementovat na jakékoliv zadání klasického Sudoku a NineFind. Kód pro řešení Kakuro puzzle je možné využít především pro řešení úloh o menších rozměrech, vzhledem k jejich složitějšímu zápisu zadání do kódu.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses