Využití měr závislosti mezi kvantitativními proměnnými - Vitkov, Artem (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na simulační studii a aplikovanou analýzu pomocí měr závislosti, s důrazem na zkoumání vlivu porušení předpokladů na výsledky analýzy. Simulační studie zahrnovala sedm scénářů: lineární závislost, nelineární závislost, odlehlá pozorování, heteroskedasticitu, monotónní závislost, nelineární nemonotónní závislost a bílý šum. Výsledky ukázaly, že neparametrické míry jako Spearmanovo ρs a Kendallovo τb jsou robustnější vůči nelinearitě a odlehlým hodnotám než Pearsonovo ρ. Při aplikaci na reálné datové soubory jsme zjistili, že heteroskedasticita významně neovlivňuje výsledky korelace, lze se s ní také efektivně zacházet pomocí standardních neparametrických měr závislosti. Moderní míry závislosti jsou, na druhou stranu, vhodnější k použití u složitějších vzorů nebo v situacích, kde se nevyžaduje informace o směru závislosti.