Optimalizace jídelníčku pro silového sportovce - Klaban, Dominik (2024)
Tato bakalářská práce řeší nutriční problém silových sportovců a běžné populace. V teoretické části jsou popsány základy lineárního programování a správného stravování. V praktické části jsou sestaveny dvoudenní jídelníčky pro nesportovce a silového sportovce pomocí matematického a cílového programování. Při matematickém programování je cílem minimalizovat celkovou cenu jídelníčku. Při cílovém programování je cílem co nejpřesněji splnit požadavky na makroživiny. Pro silového sportovce jsou sestaveny jídelníčky pro tréninkové i netréninkové dny. Výpočty jsou provedeny v optimalizačním softwaru LINGO.