Možnosti a úskalí agilní transformace v organizaci veřejné správy - Černá, Tereza; Buchalcevová, Alena, 1958-; Doležel, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Diplomová práce zkoumá možnosti a výzvy spojené s agilní transformací organizace veřejné správy, konkrétně agentury Evropské unie (EU). Vzhledem k tomu, že organizace působí v silně regulovaném prostředí, představuje adopce agilních praktik značnou výzvu, zejména vzhledem k legislativním, politickým a behaviorálním aspektům. Hlavním cílem diplomové práce je na základě definovaného teoretického rámce a provedení případové studie zhodnotit strategii, plán a dosavadní průběh agilní transformace v agentuře EU spravující informační systémy a identifikovat výzvy, překážky a příležitosti zavedení agilních principů. Výzkum se opírá o teoretický rámec agilních praktik, který je definován na základě systematické i tradiční literární rešerše a slouží jako osnova pro případovou studii. Data jsou získávána z hloubkových polostrukturovaných rozhovorů, pozorování a analýzy dokumentace. Výsledky případové studie odhalují zásadní nedostatky především v absenci vize a strategie agilní transformace, nedostatku znalostí a zkušeností vedení v oblasti agility, nejasném definování rolí vedoucí k přetížení zaměstnanců, povrchní komunikaci a neflexibilním systému veřejných zakázek. Naopak pozitivní aspekty zahrnují otevřenost ke změnám a novým technologiím, vnitřní motivaci zaměstnanců, důraz na spolupráci se zákazníky a pozitivní dynamiku v krosfunkčních týmech. Autorka závěrem navrhuje doporučení pro zlepšení agilní transformace zkoumané organizace.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses