Design fotografického zařízení pro tethering - Tran, Duy Tung; Svoboda, Jaroslav; Šalda, Radomír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
V této bakalářské práci je navrženo a implementováno fotografické zařízení pro tethering, které umožňuje přímé propojení digitálního fotoaparátu s počítačem za účelem okamžitého přenosu a zobrazení snímků. Práce se zaměřuje na výběr vhodného hardwaru a softwaru, přičemž je použit fotoaparát Nikon D7500 a knihovna gphoto2. Proces návrhu zahrnuje detailní analýzu a implementaci pomocí programovacího jazyka Python a využití knihoven jako cv2 pro zpracování obrazu. Praktická část obsahuje vývoj, testování a optimalizaci navrženého zařízení, včetně analýzy zpětné vazby od uživatelů. Výsledkem je funkční prototyp, který usnadňuje práci začínajícím fotografům ve studiu. Práce se soustředí na dosažení efektivního workflow pro fotografy prostřednictvím tetheringu, což je technika, která umožňuje okamžité zobrazení fotografií na počítači po jejich pořízení. Tento proces je zásadní pro studiovou fotografii, při které je rychlá kontrola a úprava snímků klíčová. V průběhu práce jsou zkoumány různé aspekty hardwaru a softwaru, které mohou ovlivnit výkon a spolehlivost celého systému. Detailní analýza je provedena na několika úrovních. Na úrovni hardwaru je vybrán fotoaparát Nikon D7500 díky své kompatibilitě s gphoto2 a schopnosti poskytovat kvalitní snímky. Na softwarové úrovni jsou použity knihovny jako cv2 pro zpracování obrazu a gphoto2 pro komunikaci s fotoaparátem. Implementace je realizována v programovacím jazyce Python, což umožňuje flexibilní a efektivní vývoj aplikace. Součástí práce je také vytvoření uživatelského rozhraní, které usnadňuje ovládání a zobrazení fotografií. Praktická část zahrnuje několik klíčových fází: vývoj prototypu, testování a následnou optimalizaci. Během testování je věnována pozornost zpětné vazbě od uživatelů, což vede k návrhům
Vedoucí práce: Jaroslav Svoboda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses