Analýza konzumácie alkoholu v Európe - Holzmann, Jakub (2024)
Bakalárska práca sa zaoberá konzumáciou alkoholu v Európe, hľadaním rozdielov, spoločných charakteristík a vplyvom konzumácie alkoholu na ľudský život vo forme negatívnych následkov. Práca používa dáta z WHO a Eurostatu a zaoberá sa predcovidovým obdobím, hlavne rokom 2019. Hlavným cieľom je nájsť podobnosti medzi krajinami Európy v konzumácii alkoholu pomocou zhlukovej analýzy za použitia metód k-means a hierarchického zhlukovania. Ďalším cieľom práce je pomocou konzumácie alkoholu vysvetliť jej známe teoretické následky na krajinách Európy použitím korelačnej a regresnej analýzy. Výsledné zhluky ukazujú, že historická, kultúrna alebo geografická podobnosť jednotlivých krajín Európy na seba viaže podobnosť v konzumácii alkoholu. Podľa modelov konzumácia alkoholu dokáže najlepšie vysvetliť hodnoty úmrtí na ischemické choroby srdca a cirhózu pečene. Pri oboch chorobách je aj vedecky potvrdené, že ich okrem iného spôsobuje aj nadmerná konzumácia alkoholu. Výsledné modely ukazujú rozdiely medzi krajinami, významný je rozdiel medzi východom a západom Európy.