Analýza konzumácie alkoholu v Európe - Holzmann, Jakub; Vrabcová, Jana; Löster, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Bakalárska práca sa zaoberá konzumáciou alkoholu v Európe, hľadaním rozdielov, spoločných charakteristík a vplyvom konzumácie alkoholu na ľudský život vo forme negatívnych následkov. Práca používa dáta z WHO a Eurostatu a zaoberá sa predcovidovým obdobím, hlavne rokom 2019. Hlavným cieľom je nájsť podobnosti medzi krajinami Európy v konzumácii alkoholu pomocou zhlukovej analýzy za použitia metód k-means a hierarchického zhlukovania. Ďalším cieľom práce je pomocou konzumácie alkoholu vysvetliť jej známe teoretické následky na krajinách Európy použitím korelačnej a regresnej analýzy. Výsledné zhluky ukazujú, že historická, kultúrna alebo geografická podobnosť jednotlivých krajín Európy na seba viaže podobnosť v konzumácii alkoholu. Podľa modelov konzumácia alkoholu dokáže najlepšie vysvetliť hodnoty úmrtí na ischemické choroby srdca a cirhózu pečene. Pri oboch chorobách je aj vedecky potvrdené, že ich okrem iného spôsobuje aj nadmerná konzumácia alkoholu. Výsledné modely ukazujú rozdiely medzi krajinami, významný je rozdiel medzi východom a západom Európy.
Vedoucí práce: Jana Vrabcová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses