Dátová validácia reportingových riešení v obchodnej spoločnosti - Benkovičová, Karolína (2024)
Táto diplomová práca sa zaoberá návrhom a implementáciou procesov dátovej validácie pre reportingové riešenia spoločnosti Siemens Česká republika. Primárnym cieľom práce je zavedenie postupov pre dátovú validáciu, tak aby dnešné riešenia spoločnosti využívali spoľahlivé dáta a spĺňali rámcové vývojové požiadavky spoločnosti. Dátová validácia má za cieľ overiť kredibilitu vstupných dát ako aj dát po transformácií a následne automatizovane prekontrolovať požiadavky na vizuálnu stránku riešenia. Sekundárnym cieľom je vytvorenie prehľadového riešenia na lokalizáciu nedostatkov zistených zavedenými procesmi dátovej validácie. V prvej časti práce je najprv dôkladne definovaný východiskový stav spoločnosti a motivácia pre implementáciu riešenia. Následne sú popísané využité technológie a zdrojové systémy, ako pre riešenie dátovej validácie na úrovni ukladania dát, tak aj na úrovni vizualizácie. Samotná implementácia definovaných testov tvorí jadro práce. Pre definované testy kontrolujúce dátovú kvalitu a biznis logiku na úrovni ukladania dát je využitá aplikácia dbt. Testy pre kontrolu na úrovni dátovej vizualizácie sú implementované pomocou vlastného programu napísaného programovacím jazykom Python. Pre vizualizáciu chýb zistených týchto programom je následne vytvorené prehľadové riešenie v reportingovom nástroji Power BI a automatický emailingový systém orchestrovaný Power Automate. Výsledkom práce je systém, ktorý minimalizuje ľudské chyby, zvyšuje spoľahlivosť a konzistenciu dát a zabezpečuje profesionálny vzhľad reportov.