IT a anatómia firmy – Banka - Harvan, Adrián (2024)
Diplomová práca „IT a anatómia firmy – Banka“ predstavuje analytický pohľad na banky, ich podnikanie a oblasti riadenia typické pre toto odvetvie. V prvej časti je okrem literárnej rešerše definovaná banka a bankový sektor s kategorizáciou typov bánk a taktiež vymedzením špecifík riadenia analytiky v tomto odvetví. Následne sú popísané aktuálne technologické a organizačné trendy, ktoré formujú bankový sektor. Po tomto charakterizovaní špecifík bankového prostredia nasleduje vymedzenie typických oblastí riadenia a detailnom prehľade analytických úloh, rolí, metrík a dát využívaných v daných oblastiach. Tieto vymedzenia predstavujú základné princípy pre analýzu a návrh informačných systémov v banke. V závere je práca validovaná expertným analytikom v bankovníctve. Práca bude mať prínos prevažne pre produktových vlastníkov, analytikov a návrhárov softwarových riešení analytických otázok, prípadne konzultantov pracujúcich vo finančnom sektore. Svojím obsahom a štruktúrou taktiež dopĺňa portál MBI – IT a anatómia firmy.