Zmapovanie a optimalizácia systému riadenia upomínania v poisťovni - Chládek, Jakub; Staněk, Štěpán; Zimmermann, Pavel, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Témou diplomovej práce je predikcia rizikových poistných zmlúv vzhľadom na dlžné poistné. V práci navrhnutý vlastný rámec strojového učenia je využívaný na tvorbu a následnú optimalizáciu klasifikačného modelu identifikujúceho potenciálne rizikové poistné zmluvy. Cieľom projektu je vytvoriť funkčný, kvalitný a implementovateľný model, prostredníctvom ktorého možno docieliť zefektívnenie procesu upomínania, a to vďaka jeho schopnosti detekcie zmlúv s vyšším rizikom neplnenia si svojich záväzkov voči firme. Tento nástroj poskytuje poisťovni možnosť prioritizácie zmlúv, zefektívnenia komunikácie voči klientom a včasnej intervencie, čo môže napomôcť k dosiahnutiu finančnej stability a zlepšeniu poskytovaných služieb. V práci je obzvlášť veľká pozornosť venovaná popisu a analýze použitých prediktívnych algoritmov. Použité modely pracujú na báze rôznych prístupov a rôznych predpokladov. Množina algoritmov obsahuje modely predpokladajúce lineárny vzťah medzi nezávislými premennými a cieľovou premennou, tiež modely zachytávajúce nelinearitu v dátach, až po modely založené na princípe rozhodovacích stromov. Pri výbere evaluačných metrík na hodnotenie prediktívnej schopnosti modelov je kladený najväčší dôraz na štatistiku pokrytia, F1 skóre a čas trénovania modelu. V optimalizačnej fáze modelovania sú využité techniky výberu premenných a ladenia hyperparametrov. Evaluáciou modelov je určený najvýkonnejší model, ktorým sa ukazuje byť model gradientného boostingu. Ten je otestovaný na množine nových dát s cieľom vyhodnotenia jeho skutočnej prediktívnej schopnosti v reálnom prostredí. Vyhodnotenie je doplnené o posúdenie interpretovateľnosti modelu.
Vedoucí práce: Štěpán Staněk
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses