(De)centralizace energetické soustavy jako optimalizační úloha - Chovancová, Lída (2024)
Tato teoretická bakalářská práce se zaměřuje na modelování optimálního energetického mixu jako náhrady za uhelné elektrárny, jejichž provoz má být ukončen do roku 2038, a na pokrytí očekávaného nárůstu spotřeby elektřiny a tepla do roku 2040. Pomocí lexikografické optimalizace byl kladen důraz na maximalizaci ekonomické návratnosti energetických zařízení a na minimalizaci rozdílů mezi výrobou a hrubou spotřebou elektřiny v krajích. Výsledky naznačují, že výroba elektřiny je optimálně zajištěna převážně decentralizovanými zdroji, zatímco produkce tepla se opírá o regionálně centralizovaná zařízení využívající zemní plyn, která jsou doplněna menšími lokálními zdroji. Tento přístup podporuje efektivní využití zdrojů a přizpůsobení regionálním potřebám. Práce zároveň reflektuje omezení modelu, který se zaměřuje primárně na ekonomickou návratnost a nemusí plně odpovídat praktické realizovatelnosti. Diskutována je otázka dostatečné dostupnosti zemního plynu a vyzdvižena role jaderné energetiky jako stabilního a prostorově úsporného řešení. Doporučením je udržovat rovnováhu mezi decentralizovanými a regionálně centralizovanými zdroji, která zajistí stabilitu a dlouhodobou udržitelnost energetického systému České republiky po roce 2038.