Warnerova metoda - Bajtoš, Marek (2024)
Při dotazování na citlivé údaje (nelegální aktivita, kontroverzní názory) se namísto přímého dotazování volí tzv. techniky znáhodněných odpovědí. Pro relativní četnosti (Podporuje kandidáta XZ?) je nejznámější tzv. Warnerova metoda. Student metodu popíše, provede odvození odhadu relativní četnosti, odvodí její rozptyl a pro zvolený praktický případ navrhne vhodnou proceduru. Vhodnost procedury ověří pomocí simulací. Teoretičtěji zaměřený student může provést srovnání s jinou vhodnou technikou znáhodněných odpovědí.