Rozdíly v hodnotových preferencích stálých a dobrovolných pracovníků ve vybrané neziskové organizaci - Viktorová, Kristýna (2024)
Hlavním záměrem této bakalářské práce je zjistit hodnotové preference dobrovolných a stálých pracovníků ve vybrané neziskové organizaci a zjištění, zda mezi nimi existují nějaké rozdíly. Teoretická část se zabývá rešerší zdrojů a přibližuje téma neziskových organizací, dobrovolnictví, hodnot a propojení jednotlivých oblastí dohromady. V rámci kvantitativního výzkumu byl využit dotazník PVQ-RR, který vychází z revidované Schwartzovy teorie. Z výzkumu vyplývá, že nejdůležitější hodnotou pro obě skupiny respondentů jsou hodnoty benevolence-péče a benevolence-spolehlivost. Statistické testy zjistily významný rozdíl u hodnot požitkářství, moci-dominance a stimulace. Z dat získaných z dotazníků byla formulována doporučení pro vedení neziskové organizace X. Tyto návrhy mohou změnit pohled na práci s dobrovolníky a pracovníky prostřednictvím využití jejich hodnotových preferencí.