Analýza vlivu zvyšování minimální a zaručené mzdy na trh práce v ČR - Kroupa, Jaroslav; Komárková, Lenka, 1976-; Vopátek, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Zvyšování minimální a zaručené mzdy je aktuálním a často diskutovaným tématem v České republice, které má významný vliv na trh práce a ekonomiku jako celek. Cílem práce je komplexně zhodnotit dopady těchto změn na různé aspekty trhu práce, dále identifikovat pozitivní i negativní důsledky zvyšování minimální a zaručené mzdy a navrhnout možná řešení pro optimalizaci nastavení těchto institutů v kontextu české ekonomiky. K tomu jsou využita statistická data z různých zdrojů, jako je Český statistický úřad, Ministerstvo práce a sociálních věcí či Eurostat. Pomocí ekonometrických modelů a dalších analytických nástrojů jsou zkoumány vztahy mezi vývojem minimální a zaručené mzdy a klíčovými ukazateli trhu práce, jako je míra zaměstnanosti, nezaměstnanosti, struktura pracovních míst podle odvětví a kvalifikace, mzdová úroveň a distribuce mezd. Závěrem je, že zvyšování minimální mzdy je spojeno s růstem celkové zaměstnanosti a poklesem nezaměstnanosti v ČR, minimální mzda má silný pozitivní vliv na mzdovou úroveň, zejména v dolní části rozdělení, dále analýza odhaluje odlišné dopady na různé skupiny pracovníků.
Vedoucí práce: Lenka Komárková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses