Faktory nárůstu císařských porodů v ČR z dlouhodobého hlediska - Oušková, Monika; Pažitný, Peter, 1976-; Komárková, Lenka, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku porodů císařským řezem. I když tato metoda může zachránit život, je důležité, aby nebyla zneužívána a používána jen v opravdu nezbytných případech. Cílem práce je poskytnout ucelený přehled o nárůstu počtu porodů císařským řezem od 70. let a porovnat situaci v České a Slovenské republice. Zohledňuje faktory, které vedou k ukončení porodu císařským řezem, jak ze strany lékaře, tak ze strany rodičky. Metodika výzkumu zahrnovala kvantitativní a kvalitativní analýzu. Dotazníkové šetření mezi rodičkami a lékaři bylo prováděno v nemocnicích v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci a v Porodnici u Apolináře v Praze. Data byla zpracována do časových řad a vyhodnocena pomocí statistických metod. Zjištěné údaje ukazují, že věk rodičky a prvorodičky hrají klíčovou roli při volbě mezi porodem císařským řezem a přirozeným porodem. Nárůst porodů císařským řezem je patrný od 70. let až po současnost. Otázka VBAC (vaginální porod po císařském řezu) zůstává stále málo zastoupená. Je důležité, aby lékaři zohledňovali psychický stav rodičky, její zdravotní stav a její přání při rozhodování o metodě porodu. Závěrem lze konstatovat, že císařský řez by měl být používán jen v život ohrožujících situacích. Je třeba dbát na to, aby byl zohledněn celkový kontext a individuální potřeby rodičky.
Vedoucí práce: Peter Pažitný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses