Odmeňování zaměstnanců - Losenický, Martin; Kaczor, Pavel; Míková, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Tato diplomová práce se zabývá komplexní analýzou systému odměňování zaměstnanců v České republice a shrnutím jeho historického vývoje. Práce začíná kapitolami s teoretickým rozborem základních pojmů a funkcí odměňování, včetně vysvětlení významu minimální a zaručené mzdy, ochrany mzdy a platu či zákazu diskriminace. Následuje rozbor ekonomických aspektů zaměstnaneckých odměn zahrnující daň z příjmů ze závislé činnosti, sociální pojištění, zdravotní pojištění a příspěvek na politiku zaměstnanosti, stejně jako analýza sociálního systému a jeho nástrojů eliminujících příjmy ze zaměstnání. Výzkum v praktické části je zaměřen na rozbor změn právních předpisů a jejich dopad na čisté příjmy zaměstnanců. Výzkum slouží k ověření teoretických poznatků na skupině zaměstnanců, a to prostřednictvím extrapolace časových řad a přenesení skutečných mzdových příjmů a s nimi spojených dalších nákladů do podmínek let minulých a budoucích. V závěrečném vyhodnocení jsou předložena doporučení pro zlepšení systému odměňování s cílem zvýšit jeho přehlednost a efektivitu.
Vedoucí práce: Pavel Kaczor
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses