Měření výkonnosti malých a středních podniků v odvětví pivovarnictví - Musilová, Iveta (2024)
Současné globální konkurenční prostředí je charakterizováno rostoucí nejistotou a diskontinuitou a výjimkou není ani odvětví pivovarnictví, které je předmětem této disertační práce. Základním předpokladem konkurenceschopnosti organizace je formulace a realizace vhodné business strategie. Cílem disertační práce bylo ověření vazby mezi business strategií a ekonomickou výkonností. Výzkumným vzorkem byly malé a střední pivovary hospodařící na území České republiky. Zjišťování bylo realizováno prostřednictvím smíšeného výzkumu. V rámci kvantitativního výzkumu bylo provedeno dotazníkové šetření, pomocí jehož výsledků bylo možné jednotlivé pivovary zařadit do příslušných kategorií Porterových generických strategií. Následně byla provedena finanční analýza pivovarů včetně porovnání s odvětvovými hodnotami. Poslední nástroj byl kvalitativního charakteru a jednalo se o polostrukturované rozhovory, které doplnily výsledky dotazníkového šetření. Následně bylo možné posoudit vazbu konkrétního typu generické strategie na výkonnost pivovarů. V rámci kvalitativního výzkumu byla primární data shromážděna prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů za doplnění sekundárními daty, v podobě výročních zpráv, zpráv místního tisku a publikovaných dokumentů z pivovarů včetně webových stránek. Výzkum přináší potenciální hodnotu cílením na systematizaci znalostí v oblasti výkonnosti ve vztahu k oblasti business strategie. Přehled teoretických rámců přispívá k lepší orientaci v současném stavu poznání a vytváří příležitosti pro možné rozšíření budoucího výzkumu. V tomto výzkumném vzorku se prokázalo, že vztah mezi business strategií a výkonností je statisticky významný a business strategie ovlivňuje výkonnost. Nicméně se nepodařilo najít vzorec, ve kterém by pivovary apli