Měření výkonnosti malých a středních podniků v odvětví pivovarnictví - Musilová, Iveta; Jánský, Jaroslav, 1952-; Žufan, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Současné globální konkurenční prostředí je charakterizováno rostoucí nejistotou a diskontinuitou a výjimkou není ani odvětví pivovarnictví, které je předmětem této disertační práce. Základním předpokladem konkurenceschopnosti organizace je formulace a realizace vhodné business strategie. Cílem disertační práce bylo ověření vazby mezi business strategií a ekonomickou výkonností. Výzkumným vzorkem byly malé a střední pivovary hospodařící na území České republiky. Zjišťování bylo realizováno prostřednictvím smíšeného výzkumu. V rámci kvantitativního výzkumu bylo provedeno dotazníkové šetření, pomocí jehož výsledků bylo možné jednotlivé pivovary zařadit do příslušných kategorií Porterových generických strategií. Následně byla provedena finanční analýza pivovarů včetně porovnání s odvětvovými hodnotami. Poslední nástroj byl kvalitativního charakteru a jednalo se o polostrukturované rozhovory, které doplnily výsledky dotazníkového šetření. Následně bylo možné posoudit vazbu konkrétního typu generické strategie na výkonnost pivovarů. V rámci kvalitativního výzkumu byla primární data shromážděna prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů za doplnění sekundárními daty, v podobě výročních zpráv, zpráv místního tisku a publikovaných dokumentů z pivovarů včetně webových stránek. Výzkum přináší potenciální hodnotu cílením na systematizaci znalostí v oblasti výkonnosti ve vztahu k oblasti business strategie. Přehled teoretických rámců přispívá k lepší orientaci v současném stavu poznání a vytváří příležitosti pro možné rozšíření budoucího výzkumu. V tomto výzkumném vzorku se prokázalo, že vztah mezi business strategií a výkonností je statisticky významný a business strategie ovlivňuje výkonnost. Nicméně se nepodařilo najít vzorec, ve kterém by pivovary apli
Tyto hybridní strategie převažovaly u úspěšných i méně úspěšných pivovarů, přičemž úspěšnost byla hodnocena z hlediska objektivní i subjektivní výkonnosti. Byl definován specifický výzkumný přístup pro analýzu business strategie a výkonnosti v malých a středních pivovarech. Obecně se jednalo o sestavení metodického přístupu ke sběru dat. Metodický postup se ukázal jako vhodný pro další výzkum v rozšířeném měřítku. Tento výzkum doplňuje předchozí studie zkoumáním typů business strategií v pivovarnickém odvětví.
Vedoucí práce: Jaroslav Jánský
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor disert. práce]; disertace; dissertations