Neoformalistická analýza filmu Strom života - Kuzminska, Kateryna (2024)
V této bakalářské práce se zabývám neoformalistickou analýzou filmu Strom života, nalezením jeho dominanty a zjištěním, které z filmových prostředků, vztahujících se k dominantě, jsou použité dokumentárním stylem. Práce je rozdělena do dvou částí. V první, teoretické, části popisuji pojmy filmových prostředků, které používám v praktické části při analýzě. Druhá část práce je praktická. Záměřuje se na neoformalistickou analýzu filmu. Před zahájením analýzy udělám přehled historického kontextu: pre- a post-kompozičních faktorů; určím dominantu filmu. Neoformalistická analýza je rozdělena do dvou části: narativní a stylová. V narativní analýzě zkoumám vztah syžete a fabule. Ve analýzě stylu zkoumám prvky kamery, střihu, zvuku a mizanscény, které se vztahují k dominantě filmu a jak ovlivňují vnímání filmu. Po provedení jednotlivých analýz shrnuju, jaké z těchto prvků byly použité dokumentárním stylem.