Odhad hodnoty obchodního závodu - Šiška, Ondřej (2024)
Cílem diplomové práce je odhad tržní hodnoty obchodního závodu IHL TRANSPORT, s.r.o. k 31.12.2022 pro vlastníky a věřitele. Literární rešerše se nejprve zabývá legislati-vou oceňování podniku, oceňováním aktiv a teorií hodnoty. V druhé části literární re-šerše jsou diskutovány metody používané pro oceňování podniku podle vybraných světových odborníků a ve třetí části se diskutují náklady na kapitál. Aplikační část se věnuje samotnému ocenění podniku, kdy je zvolen postup dle metodiky ocenění profe-sora Maříka. Výsledná hodnota podniku je získána prostřednictvím metody diskonto-vaných peněžních toků pro vlastníky a věřitele a pomocí tržních multiplikátorů je hod-nota ověřena.