Faktory dynamiky prostředí v odvětví stavebních materiálů a jejich vliv na strategii - Hes, Filip; Tripes, Stanislav; Sabolovič, Mojmír, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Tato diplomová práce je zaměřena na zkoumání faktorů dynamiky prostředí v odvětví obchodu se stavebními materiály a jejich vliv na strategii. Cílem zkoumání je identifikovat a ověřit faktory, které mají z pohledu vybraných klíčových stakeholderů, největší vliv na tržní dynamiku a zároveň ověřit míru těchto vlivů. Pozornost je kladena na období mezi lety 2017 a 2023, kdy došlo k významné volatilitě cen způsobené externími faktory v podobě pandemie Covid-19, válce na Ukrajině a energetické krize, s důrazem na polystyren EPS. Práce hledá závislostní faktory, které měly za následek tuto volatilitu, a které jsou určeny pomocí kvantitativních metod a následně jsou podrobeny dalšímu ověřování pomocí kvalitativní metody polostrukturovaným rozhovorem se zástupci dotčených stran. Výsledkem této práce je potvrzení domněnky, která byla zformována v průběhu realizace výzkumů, že není v silách účastníků dodavatelského řetězce, ovlivňovat tržní prostředí, ale je možno se v něm lépe orientovat pomocí sledování zkoumaných faktorů, které prokázali velmi silnou závislost. Doporučení plynoucí z těchto výzkumů pro praktické využití, je strategické plánování se zahrnutím více faktorů, které zdánlivě nesouvisí s tržní situací. Účastník trhu, který zahrne do svého strategického plánování veškeré dohledatelné relevantní informace, a bude je schopen v co nejvíce reálném čase vyhodnotit a aplikovat do revizí svého strategického plánu, bude schopen získat konkurenční výhodu krátkodobého charakteru. Krize zmíněná v této studii změnila tržní prostředí a přidala do něj faktor v podobě včasné reakce na nepředvídatelné skutečnosti. Zároveň nás tato krize nuceně posunula do doby, kdy je nutno plně využívat informačních zdrojů a nikoli se spoléhat na retrospektivu.
Vedoucí práce: Stanislav Tripes
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses