Byznys model komunitného bydlení pro seniory - Jančíková, Stanislava (2024)
Diplomová práce se zabývá zpětným zpracováním byznys modelu komunitního bydle-ní pro seniory. Pojednává o měnících se potřebách člověka s přicházejícím stářím a stávajících možnostech zajištění důstojného prostředí pro seniory s ohledem na tyto potřeby. Stěžejním aspektem je bydlení a eliminace sociální izolace. Shromážděny jsou historické i současné zkušenosti s různými formami komunitního bydlení u nás i ve světě, směřující od institucionalizované péče k prodloužení doby života v přirozenému prostředí rodiny nebo původního obydlí. Speciální kapitola je věnována méně známé-mu typu komunitního bydlení, kterým je cohousing. V praktické části je vypracován podrobný byznys model canvas, který je následně podroben analýze citlivosti. Výsled-ný byznys model komunitního domu v obci Dubné u Českých Budějovic, může být použit pro aktualizaci stávajícího projektu, nebo jako podklad pro další podobné pro-jekty.