Kultura učení a angažovanost zaměstnanců v kontextu tří generací - Melichová, Věra (2024)
V diplomové práci je zkoumán vliv kultury učení na pracovní angažovanost z generačního pohledu. V teoretické části je představen koncept kultury učení v organizaci, včetně jeho vývoje a jednotlivých dimenzí a úrovní. Následně je vymezena teorie pracovní angažovanosti zahrnující její antecedenty a následky. Poslední část literární rešerše je věnována konceptu generační kohorty s důrazem na generace X, Y a Z. V aplikační části je pomocí dotazníků DLOQ a UWES vyhodnocován vliv kultury učení na pracovní angažovanost, mezigenerační rozdíly při vnímání kultury učení a následně je zkoumána generace v roli moderátoru vztahu obou konstruktů. Výsledky získaných dat prokázaly závislost mezi pěti dimenzemi kultury učení a pracovní angažovaností, ale neprokázaly generačně rozdílně vnímanou kulturou učení. Moderátor generační příslušnosti na vztah kultury učení a pracovní angažovanosti byl prokázán pouze v omezené míře.