Age management a učící se organizace z perspektivy starších a mladších pracovníků - Pakostová, Andrea; Komárková, Lenka, 1976-; Míková, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Tato diplomová práce se zabývá dvěma primárními koncepty Age management a učící se organizace z pohledu vnímání mladších a starších pracovníků. Tyto dva koncepty byly rozšířeny o sekundární koncepty – ageismus a organizační identifikace. Cílem analýzy není pouze vnímání konceptů pracovníky, ale také zkoumání, zda jsou koncepty propojeny s Age managementem ve vybrané organizaci. Literární rešerše zpracovává jednotlivé pojmy a snaží se o zachycení důležitých informací, které jsou významné pro jednotlivé koncepty. Data pro analýzu této práce byla získána od 178 respondentů a následně byla zpracována za účelem potvrzení nebo nepotvrzení daných hypotéz a odpovědí na vědecké otázky. Dotazníkové šetření bylo sestaveno z pěti dostupných studií prezentující dané koncepty.
Vedoucí práce: Lenka Komárková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses